Oma’s asperges
Zodra de eerste lentezon zich laat zien, popt-ie overal op, de koning van de groente: asperges. Ook wel liefkozend ´het witte goud´ genoemd. En terecht! Asperges zijn niet alleen een feest op je bord, maar ook een bron van bijzondere verhalen, oude tradities en… verrassende records.
Het aspergeseizoen loopt in Nederland van ongeveer half april tot 24 juni, ook wel bekend als Sint-Jan, de officiële afsluiting van het seizoen. In Nederland is vooral Limburg in de ban van asperges. Elk seizoen wordt daar zelfs een heuse Aspergekoningin gekroond. Ken jij het Aspergemuseum in Schwetzingen (Duitsland), waar je alles leert over de geschiedenis en teelt van deze bijzondere groente?
De naam asperge komt van het Oudgriekse woord asparagos, wat zoveel betekent als ‘uitlopend scheutje’. In 17e-eeuws Engeland noemden mensen het sparrowgrass wat letterlijk ‘musjesgras’ betekent. De langste asperge ooit gestoken was 3,11 meter lang. Kortom, genoeg leuke weetjes over asperges. Wil je meer horen? Luister dan het recept Oma’s asperges, Nederlandse traditionele vorm van het klaarmaken van asperges. Dit Luisterrecept zit bomvol weetjes over asperges, hoe je ze schilt en hoe eenvoud de asperges in het koken echt recht doet. Eet smakelijk en geniet van dit Luisterrecept!
Mindmap
Vind je het fijn om tijdens het luisteren wat dingen op te schrijven? Gebruik dan de mindmap die bij dit luisterrecept hoort.
Ingrediënten en recept
Oma’s asperges met ei, peterselieboter en kruimige aardappels Ingrediënten (voor 4 personen):
Schil de asperges zorgvuldig van net onder het kopje tot onderaan. Snijd een klein stukje van de onderkant af. Beluister het Luisterrecept, dan krijg je tot in detail te horen hoe je asperges het beste kunt schillen. Kook de asperges in ruim water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten. Laat ze daarna nog 5 minuten nagaren met het deksel op de pan.
Kook de eieren in 8–10 minuten hard, pel ze en prak ze grof met een vork. Kook de aardappelen (bijvoorbeeld: Opperdoezer, Frieslander en of Nicola) in licht gezouten water tot ze lekker kruimig zijn. Giet af en hou warm. Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de gehakte peterselie toe en breng op smaak met een snufje nootmuskaat. Serveer de asperges met de aardappelen, de geprakte eieren en de peterselieboter. Eventueel kun je er een plakje achterham bij doen.
Ben je vegetarisch? Bak dan lekker oesterzwammen, ze geven een heerlijke smaak bij asperges. Gebruik pure ingrediënten, geen poespas, de asperges worden niet voor niks de koning van de groenten genoemd! De asperges doen zelf het werk wel!
KENNISCHECK
Wil je weten of je alles goed hebt onthouden?
Doe dan de quiz.
VERDIEPINGSSNACK
Meer weten over de sortering en kwaliteit van asperges? Lees verder!
Na de oogst worden asperges eerst gewassen, gekoeld en daarna gesorteerd op lengte, dikte en uiterlijke kwaliteit. Binnen Europa gelden hier duidelijke kwaliteitsnormen voor. In Nederland en Duitsland wordt witte asperge vaak als volgt ingedeeld:
Klasse Extra / AA:
Dit zijn de mooiste en dikste asperges, met een diameter van ongeveer 20 tot 28 mm (soms zelfs nog dikker, bij AAA). Ze zijn volledig recht, egaal wit, met een stevig gesloten kopje en zonder beschadigingen. Dit is de hoogste kwaliteit, meestal bedoeld voor verse verkoop en hogere prijsklassen.
Klasse I / A:
Mooie asperges met een iets kleinere diameter, ongeveer 16 tot 20 mm. Ze zijn nog steeds recht, wit en grotendeels gesloten aan de top. Deze asperges zijn ideaal voor de meeste gerechten.
Klasse II / B:
Dunnere asperges van 12 tot 16 mm, of stengels met kleine schoonheidsfoutjes zoals een lichte kromming, een iets geopende kop of een beetje paarse verkleuring aan de punt. Ze zijn voordeliger en uitstekend geschikt voor soepen, salades of om te verwerken.
Klasse III / C (industriekwaliteit):
Dit zijn de dunste asperges (minder dan 12 mm) of stengels met breukjes of scheurtjes. Ze worden vooral gebruikt voor verwerking in soepen, sauzen of conserven, of lokaal verkocht tegen een lage prijs.
Wil je asperges invriezen?
In de vriezer blijven asperges ongeveer 6 maanden goed en houdbaar. Wil je ze na het invriezen gebruiken, laat ze zeker nooit ontdooien. Doe ze direct bevroren in kokend water en verwerk de asperges op deze wijze in het recept en of gerecht.